Briga o koži nakon ljeta

Ako je ljeto pri kraju, ne znači da je gotova ugroženost zdravlja suncem.

Unatoč brojnim upozorenjima i edukacijama, građani Hrvatske malo vode računa o posljedicama izlaganjem UV zračenjima. Opraštamo se od ljeta, vrućina i sunca, ali naše zdravlje dugo će pamtiti svaku upijenu zraku.

Naime, prema istraživanjima znanstvenika koža iznimno osjeća sve utjecaje sunca od prvog dana našeg izlaganja. Po istim istraživanjima utjecaj sunca na naše zdravlje može biti toliko loš da oboljevamo od karcinoma, te imamo stariji izgled i do 20 godina više nego bi trebalo. No, s pravom se postavlja pitanje koliko su toga svjesni i hrvatski građani.

UV stres pogađa sve, neovisno o dobi i životnom stilu. Budući da ga ne možemo izbjeći, najbolja stvar koju možemo učiniti za sebe jest naučiti kako očuvati kožu prije, za vrijeme i poslije sunčanja.

To uključuje redovite pilinge, njegu kože poslije sunčanja i prije svega kvalitetnu pripremu kože prije izlaganja suncu.

Jedan od najpoznatijih i svakako najpoželjnijih učinaka sunčeve svjetlosti na našu kožu je pojava tamnijeg tena – pigmentacije. Ona se javlja kao posljedica stvaranja pigmenta u melanocitima (u bazalnom dijelu kože), stanicama koje sintetiziraju pigment melanin. Melanin se stvara pod utjecajem ultravioletnih (UV) zraka i osnovni zadatak mu je da štiti kožu od “oštećenja” koje izaziva sunce.

Ako ne brinemo o sebi i svojim potrebama za vrijeme izlaganja UV zrakama, samo je pitanje vremena kada će se prvi znakovi UV stresa pojaviti na kosi, koži i noktima. Ne smije se čekati da nas naš odraz u ogledalu iznenadi, te upozori na stanje našeg zdravlja pod utjecajem sunca.

Ova poduzetnica i stručnjakinja za područje njege lica i tijela, ističe da svjesnost opasnosti kojima izlažemo svoje zdravlje tijekom i nakon ljeta, još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini u građana Hrvatske. No, što prije shvatimo kakvu štetu radimo svom zdravlju, veća je šansa da će posljedice biti manje, ističe Sanja Buinjac, vlasnica Ageness Beauty Instituta

Koža nas štiti od vanjskih utjecaja, kemijskih, mehaničkih i toplinskih oštećenja. Koža apsorpcijom sunčeve svjetlosti potpomaže organizmu da proizvodi vitamin D koji je jedan od ključnih za naše zdravlje: pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, dijabetesa i smanjuje rizik pojavljivanja nekih oblika raka. Uz to, ključan je za učvršćivanje našeg imunološkog sustava. Sučeva svjetlost također potiče proizvodnju serotonina s većim količinom serotonina u organizmu mi smo sretniji, što je glavni razlog zašto su ljudi depresivniji zimi kada su manje izloženi sunčevim zrakama. Više razine serotonina često uzrokuju gubitak težine budući da viša razina serotonina smanjuje apetit. No, neodgovorno ponašanje prema koži, boravak na suncu, pretjerana izloženost kože UV zrakama bez primjerene zaštite, čemu svjedočimo svakog ljeta, ostavlja posljedice koje koža pamti cijeli život. Jedna od njih je fotostarenje kože, na koje se, za razliku od fiziološkog, koje ne možemo spriječiti, može uticati ako pravilno sprovodimo fotoprotekciju kože. Ipak, ako pretjerujemo dovodimo kožu u stanje tzv. UV stresa koji često uzrokuje opekline, ubrzano starenje, isušivanje i potencijalno stvaranje kancerogenih stanica koji mogu dovesti do karcinoma kože. Pretjerano sunčanje uzrokuje da koža bude gruba, hrapava, isušena i tvrđa što daje grubi izgled lica te uzrokuje da izgledamo starije nego što jesmo.

Da bi i nakon ljeta izgledali zadovoljno i zdravo potrebno je prije svega voditi računa o njezi kože, što se može jednostavno i lagano odraditi već u tri koraka, a to su priprema, kvalitetna njega za vrijeme izlaganja i najbitnije post njega i oporavak nakon izlaganja suncu.

Prvenstveno pripremite kožu na izlaganje Uv zrakama. Osobno uvijek kožu pripremam s Elemis Tan Accelerator prije izlaganja suncu.

To je losion prije sunčanja koji sadrži glukozu tirozinom – aminokiselina prethodnica melanina. Losion pomaže stimulirati proizvodnju dodatnih rezervi aminokiselina, pomaze osjetljivoj kozi da potamni sigurno s dodatnim poticanjem prirodne proizvodnje melanina u koži prije izlaganja suncu.

Njega koristim najmanje 1-2 tjedna prije izlaganja suncu a osnovno djelovanje mu je da optimizira prirodnu sposobnost tamnjenja, potiče proizvodnju melanina, hidratizira kožu te ju čini mekom, potiče dugotrajnije osunčan ten, te se također može koristiti prije kreme koja ima zaštitni faktor.

Ako odlazite u krajeve gdje ćete biti izloženi suncu možete napraviti pripremu u solariju. Ne zaboravite također da ljeti treba izbjegavati sunce između 11 i 16 sati. Obavezno nanosite zaštitni faktor na lice i tijelo barem 20 do 35. Sredstva s višim faktorima su skupa, a nisu ništa efikasnija, jer već faktor 33 filtrira 97 posto UVB zračenja.

Koristite sredstva koja štite i od UVA i od UVB zračenja (UVA zračenje ne osjetimo jer ne izaziva crvenilo, ali povećava rizik od raka kože). Da biste optimalno iskoristili sve blagodati sunca, sunčajte svaki dan po malo pa povećavajte vrijeme u kojem se izlažete suncu.

Pronađite ugodno mjesto, sjednite, opustite se, skinite sunčane naočale i zažmirite kako bi bili u stanju apsorbirati cijeli spektar. Pod obavezno pazite da ne zaspite na suncu.

Pošalji ili podijeli na:
Sanja Buinjac

Vlasnica Ageness Beauty Instituta, kozmetičarka po struci, wellness-koordinatorica, edukatorica za učilište Vimal u području wellness-masaža, tretmana lica i tijela te standarda i protokola u wellnessu. Godinama posvećena učenju i usavršavanju različitih metoda, tehnika i protokola za tretmane i dijagnostiku lica i tijela. Na portalu Poduzetna.com pratite stručne savjete i vodstvo na vašem putu lijepe i zdrave kože. :)

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.