Badnjak

Badnjak se tradicijski naziva još Badnji dan ili Badnja večer, a označava dan prije Božića.  Naziv dolazi od riječi “bdjeti”, jer se na Badnju večer bdije čekajući Kristovo rođenje.

Po gregorijanskom kalendaru Badnjak pada 24. prosinca te se taj dana slavi u katoličanstvu i protestantizmu. Po julijanskom kalendaru Badnjak pada također 24. prosinca, međutim to je 6. siječnja po gregorijanskom kalendaru te ga toga dana slave u nekim pravoslavnim crkvama.

Nekad je strogi post i nemrs bio propisan za Badnjak, te uoči Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i njezina Uznesenja na nebo, no danas iako ti dani nisu zapovjeđeni post mnogi vjernici još uvijek poste.

Ove godine (2017.) Badnjak pada u nedjelju, a kako se nedjeljom ne posti nije potrebno održavati uobičajeni post.

Ipak, kad je riječ o postu, moguće je i potrebno postiti od stvari u kojima inače pretjerujemo (surfanja po društvenim mrežama, gledanja TV-a, psovanja i slično), a takvo odricanje na ovaj i u druge dane imat će višestruku korist.

Uz mnoge običaje koji su do današnjeg dana iščeznuli, za većinu je ostalo obavezan običaj odlaska na večernju misu, polnoćku, na kojoj bi se dočekao Božić. U domovima se uvelike osjeti sutrašnji blagdan, spremaju se kolači, kuća se uređuje i ono što posebno veseli najmlađe, kiti se božićno drvce. 🙂

U mnogim domovima slama bi se postavila pod stolom, pjevale bi se božićne pjesme i razgovaralo se sve do odlaska na polnoćku. Ako se malo potrudite, slamu nije teško nabaviti, ako ste u gradu, malo izvan grada ima puno farmi i rado će vam dati dovoljno slame barem da stavite pod božićno drvce. Ugođaj će biti neopisiv. 🙂

Danas je konzumerizam pokrenuo ranije kićenje bora, no tradicionalno govoreći bor bi trebalo kititi na Badnjak te ga držati okićenog sve do nedjelje nakon blagdana Sveta tri kralja ili Bogojavljenja.

Običaji za Badnjak se razlikuju od mjesta do mjesta. Pokušate ove godine saznati barem jedan običaj iz vašeg kraja iz kojeg dolazite i ove godine ga skupa s ukućanima upriličite kako bi napravili nešto posebno za ovaj Božić.

U nekim hrvatskim krajevima ukućani se pozdravljaju s pozdravom koji naviješta skori Božić: “Faljen Isus! Na dobro vam došla badnja večer”! Na taj pozdrav slijedi odgovor: “I s tobom zajedno!”

Neka i vama badnja večer protekne u miru i u krugu onih koje volite.

Svako dobro. 🙂

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.