8. ožujak, međunarodni Dan žena

8. ožujka obilježavamo međunarodni Dan žena. Idealna je to prilika da razmislimo o odnosu prema sebi.

Poduzetna.com cijeli taj mjesec podsjeća svoje čitateljice da vode brigu o sebi i tekstovima o psihofizičkom zdravlju žena podiže svijest o važnosti ženskog zdravlja.

Činimo li dovoljno za svoje zdravlje?

Briga o zdravlju ne znači samo briga o sebi kada se pojavi neka tegoba, bolest ili kada je zdravlje narušeno. Prava briga o zdravlju životna je navika, kultura i način življenja te uključuje redovnu brigu i prevenciju na psihofizičkoj razini.

Tu možemo uvrstiti svakodnevnu brigu o tijelu, kao na primjer, redovna tjelesna aktivnost, zdrava i uravnotežena prehrana, redovni liječnički pregledi, rad na sebi i odnosima s drugima.

To je u skladu s definicijom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja zdravlje definira kao stanje potpunog tjelesnog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.

Kada je riječ o ženskom zdravlju tu se ima puno toga za reći. Dovoljno je razmislili o samom početku razvoja ženskog tijela- razdoblju adolescencije u kojem djevojčice proživljavaju tjelesne promjene (prve menstruacije, promjena oblika tijela i slično) te promjene na psihološkoj razini spoznajući svoje vlastito tijelo koje je u konstantnoj promjeni.

Promjene na tjelesnoj i mentalnoj razini za jednu ženu ostaju prisutne tijekom cijelog životnog vijeka. Za vrijeme trudnoće žena opet prolazi kroz razne stadije promjena, ali i nakon poroda, što uvelike utječe i na razvoj djeteta.

U kasnijoj dobi, oko pedesete godine kada se javlja period menopauze žene se također suočavaju s promjenama kako na biološkoj, tjelesnoj tako i na psihičkoj razini. Simptomi menopauze mogu biti svojevrstan šok nekome tko ne zna što očekivati, stoga je dobro biti upoznat s ranim simptomima i pripremiti se na odgovarajući način.

Nedovoljna briga i manjak svjesnosti o vlastitom tijelu za ženu predstavlja jedan od rizika koji kasnije može prouzročiti komplikacije i otežan proces starenja.

Promicanje zdravlja žena

Jeste li znali da određene bolesti češće pogađaju žene nego muškarce? Iako znanstvena zajednica još nema konkretan odgovor na ovo pitanje, većina će reći da razlog tomu leži u kompliciranim genetičkim, hormonskim i psihološkim čimbenicima.

U odnosu na muškarce žene su podložnije bolestima kao što je:

  • Osteoporoza
  • Multipla skleroza
  • Migrena
  • Moždani udar
  • Alzheimerova bolest
  • Depresija
  • Poremećaji prehrane (orotreksija, anoreksija, bulimija..)
  • Infekcije urinarnog trakta
  • Lupus
  • Hipertireoza i hipotireoza (problemi sa štitnjačom)

S pozitivne strane, istraživanja su pokazala da za razliku od muškaraca, žene preuzimaju veću odgovornost za brigu o svome zdravlju.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije kažu da žene žive duže od muškaraca, s prosječnim životnim vijekom od 72.4 godine.

Potaknuti ovom činjenicom, nastavimo se i dalje i truditi  ne odustajati od rada na sebi.

Žena u društvu – borimo se za ravnopravnost i recimo NE nasilju nad ženama

Tema je ovo o kojoj se uvijek šuška, nikad ne raspravlja i još manje se poduzimaju konkretne mjere. Nasilje nad ženama prisutno je u svim društvima te postoje razni oblici nasilja: tjelesno, psihičko, spolno i ekonomsko nasilje.

Nasilje se može smatrati jednim oblikom bolesti koje ostavlja traume budući da većina žena, bilo zbog srama ili nedovoljno hrabrosti, ne želi prijaviti ili ostaviti svog nasilnika.

Procjenjuje se da svaka treća žena u svijetu trpi neki oblik nasilja i to najčešće od osobe iz svoje najbliže okoline, tj. partnera.

Poražavajući su podaci da je u Republici Hrvatskoj natrag 5 godina ubijena čak 91 žena, a to je 47% od ukupnog broja ubojstava. O problemu nasilja nad ženama treba javno govoriti i ženama koje dožive neki oblik nasilja savjetovati da bez srama i straha potraže pomoć.

Govoriti o ženskom zdravlju opširna je tema i nije moguće predstaviti je kroz samo jedan mjesec.

Kolumnistice portala, stručnjakinje iz raznih područja, kroz ovaj mjesec pisat će o svakojakim temama u cilju podizanja svijesti o ženskom zdravlju, važnosti brige o sebi koja nam omogućuje prevenciju bolesti i ujedno pospješuje zdravlje i blagostanje te usmjerava na uspjeh.

Javite nam se ukoliko imate pitanja vezanih za žensko zdravlje ili ukoliko biste o nekoj temi željele znati više.

Pošalji ili podijeli na:
Anđela Jelić

Anđela Jelić je mlada, ambiciozna i poduzetna žena koja neprestano uči i usavršava se u području psihologije. Istražuje zdravlje ljudi i posebno utjecaj prehrane na osobno blagostanje. Trenutačno živi u Milanu gdje usavršava svoje znanje na doktorskom studiju iz psihologije na Università Cattolica del Sacro Cuore.

Ivana Matić

Magistra sam farmacije i dolazim iz Hercegovine. Tijekom školovanja nagrađivana sam za izvrsnost s dvije Dekanove nagrade, Rektorovom nagradom, nagradom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i nagradom Ureda hrvatskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine za najuspješnijeg studenta. Svoje obrazovanje sam nastavila u znanstvenom smjeru na doktorskom studiju u Zagrebu. Područje moje ekspertize je klinička farmacija, gdje ću u svom radu proučavati korelaciju između koenzima Q10 i pacijenata s dislipidemijom. U slobodno vrijeme putujem, sviram klavir, igram tenis, čitam dobru knjigu ili provodim sate na PubMedu pokušavajući biti u korak s novim istraživanjima iz područja medicine i farmacije.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.