4. prosinac – Sveta Barbara

Jedna od adventskih glasnica koja nam naviješta Božić je i sveta Barbara.

Znate li tko je zapravo sveta Barbara?

Živjela je u 3./4. stoljeću. Prema legendi, bila je kćer Dioskorusa, bogatog trgovca purpurom i plemića u gradu Nikomediji u Maloj Aziji.

Kako je bila izrazito lijepa i inteligentna, otac ju je htio udati za bogataša. Prije odlaska na dulji put, želio je da mu kćer bude sigurna od udvarača te ju je zatvorio u toranj s dva prozora.

Barbara je u međuvremenu pronašla svoj smisao u kršćanstvu te ju je svećenik Valentin tajno poučavao o vjeri i kasnije krstio. Kada se vratio s puta njezin otac je našao na tornju probijen treći prozor, a na pragu njemu mrski znak Križa. Barbara mu je rekla kako je shvatila da duša upija svjetlo kroz tri duhovna prozora: Oca, Sina i Duha Svetoga, te da se obratila na kršćanstvo, na što se otac razbjesnio i predao ju vlastima.

Barbara je od tad bila teško mučena, a vrhunac je bio očev zahtjev da joj on sam odrubi glavu te su mu vlasti odobrile zahtjev. Međutim, kada se vraćao kući počela je velika grmljavina i njega je pogodila i ubila munja.

Sveta se Barbara ubraja među 14 svetih pomoćnika u nevolji, odnosno u skupinu svetaca i svetica kojima se vjernici obraćaju moleći zaštitu od bolesti i svake druge nevolje. Iako njihov broj i njihova imena variraju od kraja do kraja, najčešće se među njima nabrajaju tri svetice i jedanaest svetaca: sv. Margareta, sv. Barbara i sv. Katarina Aleksandrijska, sv. Egidije, sv. Akacije, sv. Blaž, sv. Kristofor, sv. Cirijak, sv. Dionizije, sv. Erazmo, sv. Eustahije, sv. Vid, sv. Juraj i sv. Pantaleon.

Najčešće se prikazuje s mačem i kaležom u ruci te kulom ispod nogu, što podsjeća na uzrok njezina mučeništva.


Znate li koji običaji se vežu uz ovu veliku sveticu?

U nekim krajevima, kod nas manje uobičajeno, postoji običaj da se uz spomendan Svete Barbare sije božićna pšenica, no ipak za većinu, dan kada se sije pšenica je sv. Lucija.

Ono što je kod većine običaj je da se na dan sv. Barbare odreže obično grana trešnje (ili višnje, šljive…) i stavi u vodu, kako bi procvjetala do Božića.

Poveznica je to sa svetom Barbarom jer na ovaj način drveće cvjeta i usred zime, kao što je i sv. Barbara svjedočila svoju vjeru usred svijeta.

Stoga ne zaboravite i vi svoju granu koja će biti predivan ukras na blagdanskom stolu i vama podsjetnik na ovu veliku sveticu koja vam je jedna od prvih navijestila Božić i naravno, čestitajte imendan osobama koje nose ovo ime ili izvedenicu imena Barbara. 🙂

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.