13.12.- spomendan sv. Lucije

13.12. slavi se spomendan svete Lucije, djevice i mučenice iz 4. stoljeća.

Zaštitnica je mučenika, slijepih i slabovidnih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

Ime Lucija dolazi od latinske riječi “lux, lucis” i znači “svjetlo”, simbolizira svjetlo u zimskoj tami i navješćuje Božić, kao rođendan Svjetla.

Tko je bila Sveta Lucija?

Sveta Lucija je živjela je u 4 st. u Siracusi na Siciliji u vrijeme vladara Dioklecijana. Dolazila je iz bogate obitelji i kao mlada se zaručila.

U jednom hodočašću namijenjenom za ozdravljenje njezine bolesne majke, ukazala joj se mučenica Agata i najavila joj vrlo skoru mučeničku smrt.

Sveta Lucija je čim se vratila otkazala zaruke i svoje imanje dala siromasima što se nikako nije svidjelo njezinom zaručniku koji ju je optužio da je kršćanka i prijavio je vlastima koji su je zatvorili u tamnicu i mučili polijevajući je vrelom smolom i vrelim uljem, no ni to nije moglo uništiti njezinu vjeru kao ni nešto kasnija osuda na smrt. Uspjela se pričestiti prije smrti i predvidjela skoru smrt Dioklecijana kao i prestanak progona kršćana.

Ubrzo se njezino predviđane ostvarilo i od 5. stoljeća sveta Lucija postaje štovana u svom zapadnom kršćanskom svijetu. Njen praznik 13. prosinac se po julijanskom kalendaru povezuje s najkraćim danom u godini i narodna tradicija je povezala ugaslu svjetlost njezinih slijepih očiju s najdužom noći zimskog sunčevog ciklusa. Legenda govori da si je Lucija sama iskopala oči kako bi se riješila mladića koji ju je želio zaprositi.

Ako putujete u Veneciju sjetite se sv. Lucije

Relikvije sv. Lucije čuvane su u Veneciji u Crkvi sv. Lucije. Crkva je srušena 1861. godine da bi se pripremila gradnja željezničkog kolodvora, a relikvije su prenešene u obližnju crkvu San Germia, gdje su i danas. Venecijanski željeznički kolodvor danas nosi naziv ove svetice.

Hrvatskih narodni običaji na sv. Luciju

U adventskom vremenu to je važan dan jer se na blagdan svete Lucije sije pšenica koja osim simbolike obnove života i plodnosti, daje svim ukućanima zadatak da svaki dan vode brigu o svojoj pšenici kako bi narasla gusta i zelena za Božić. Ako imate u kući mališane, obavezno ih uključite kako bi vidjeli cijeli proces rađanja novog ploda. Neka sudjeluju u pripremi, sijanju i prate svaki dan klijanje i rast pšenice te napredak uz njihovu brigu oko pšenice jer se tradicionalno zelenilom prizivala plodnost i obilje u nadolazećoj godini pa ih svakako podučite i uključite u ovaj proces.

U Dalmaciji i na otocima nekada se djeca nisu darivala na sv. Nikolu, već na današnji blagdan Sv. Lucije. U čarapama, papučama ili ispod jastuka dočekali bi ih slatkiši i suho voće. Danas je darivanje djece u većini ipak na dan sv. Nikole, 6.12.

Kako posijati pšenicu?

Slobodno se raspitajte među ženama u obitelji kako one siju pšenicu. Svatko je kroz godine našao svoj neki način kako da mu najbolje uspije. Ipak uobičajeno je da se pšenica sije na dva načina.

 1. način:
 • Pšenica se ostavi preko noći u malo vode da nabubri.
 • Nakon toga drugi dan, u plitku posudu stavlja se rahla zemlja, ostavi malo mjesta u sredini za svijeću i pšenica se raspoređuje po cijeloj površini.
 • Preko toga stavlja se još jako tanki sloj zemlje.
 • Zemlju je potrebno održavati vlažnom, ali morate paziti da ne bude natopljena s previše vode. Bilo bi idealno kad bi našli posudu koja na dnu ima rupicu ili pukotinu gdje bi višak vode mogao sam otjecati van.
 1. način
 • U plitku posudu posložite tanki sloj vatice (možete vaticu složiti i na tanjurić) i natopite ju vodom da bude vlažna ne pretjerano namočena.
 • Na vaticu rasporedite sloj pšenice i svakodnevno održavajte vatu vlažnom.

Još nekoliko važnih savjeta:

 • Za koji god način sijanja da se odlučite pripazite da je podloga uvijek vlažna, ali ne pretjerano natopljena vodom.
 • Zatim se posuda stavlja uglavnom u prozor radi svijetla i topline za klijanje.
 • Kad pšenica dovoljno naraste uredite ju tako da ošišate vrhove kako bi bila pravilno ravna i uredna te oko pšenice možete lagano zavezati ukrasnu traku i u sredinu staviti svijeću.
 • Pšenica se obavezno treba naći na vašem božićnom stolu, a tijekom božićnog vremena stoji pod borom ili uz jaslice.
 • Prema običaju, nakon Božića, pšenica se nikako ne smije baciti nego se daje pticama
Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.